Lena Herder blir ny landschef för IKEA Sverige

Efter sex år har Håkan Svedman beslutat att lämna uppdraget att leda IKEA Sverige. Ny landschef blir Lena Herder, nuvarande landschef för IKEA Nederländerna. Hon har lång erfarenhet från såväl detaljhandeln som IKEA och tillträder den nya rollen i februari 2019.

– Håkan har gjort ett fantastiskt arbete och bidragit starkt till IKEAs framgång och tillväxt i Sverige. Jag välkomnar Lena tillbaka till IKEA Sverige och är övertygad att Lena med sitt ledarskap kommer att ha mycket att bidra med när IKEA nu fortsätter sin framgångsresa mot kommande 75 år, säger Tolga Öncü, retailchef Ingka-koncernen*.

Lena Herder började sin IKEA-resa i Malmö och har sedan dess haft flera ledarroller inom IKEA, bland annat som varuhuschef i Linköping, landschef för IKEA Finland och nu senast som landschef för IKEA Nederländerna.

– Jag är fylld av energi och ödmjuk över förtroendet jag fått. Att tillsammans med alla IKEA-medarbetare i Sverige få leda och bygga vidare på IKEAs succé i mitt eget hemland efter nästan tio år utomlands känns helt fantastiskt. Tillsammans kommer vi fortsätta bygga ett starkt IKEA som möter kunderna när, var och hur de önskar, säger Lena Herder, tillträdande landschef för IKEA Sverige.

Håkan Svedman lämnar IKEA efter att under 25 år ha utvecklats i olika roller inom företaget, varav de senaste sex åren som landschef för IKEA Sverige.

– Under de senaste 25 åren har jag haft förmånen att utvecklas som medarbetare, ledare och människa i detta underbara företag, i en företagskultur som har uppmuntrat mig att vara mig själv och där kollegor har trott på mig. Efter en tids övervägande har jag nu bestämt mig för att det är dags att lämna över uppdraget att leda IKEA Sverige. Jag kommer att fortsätta min resa utanför IKEA, vad det blir har jag ännu inte landat i, säger Håkan Svedman, avgående landschef för IKEA Sverige.

– Under Håkans ledning har IKEA blivit mer tillgängligt, fler människor än någonsin har valt att handla hos oss samtidigt som förtroendet för IKEA som företag, arbetsgivare och varumärke aldrig varit starkare. Det som karaktäriserar Håkan är hans starka värderingsbaserade ledarskap och hur han alltid sätter både medarbetare och kunder i fokus, säger Jesper Brodin, koncernchef Ingka-koncernen.

– Det är med fantastiska minnen, med tacksamhet för otroliga kollegor och med stor stolthet över jag lämnar över till Lena som nästa landschef för IKEA Sverige, i mina ögon det bästa IKEA-jobb man kan ha, säger Håkan Svedman.

IKEA befinner sig ett år in i en strategisk förbättringsresa där ett nytt IKEA ska skapas på tre år. Under de kommande två åren beräknas 11 500 nya jobb att skapas inom Ingka-koncernen* globalt. Nya varuhus och citybutiker ska etableras, omfattande investeringar inom digitalisering och hållbarhet väntas, samt ökad kapacitet för att bättre och snabbare möta och leverera hem till kunderna.

Namn: Lena Herder
Född: 1960 i Malmö.
Civilstånd: Gift med Ulf och har tre barn.
Bor: Idag i Amsterdam i Nederländerna, men planerar en flytt till Skåne februari 2019.
Summering av arbetslivet: Började på IKEA-varuhuset i Malmö under studietiden. Tog sin första heltidsanställning på Ericsson innan hon 1991 kom tillbaka till IKEA. Har sedan dess haft flera olika ledande roller i varuhuset i Malmö, innan hon 1999 blev varuhuschef i Linköping. 2003 blev Lena vice landschef för Storbritannien och Irland, därefter landschef i Finland innan hon tillträdde sin nuvarande roll som landschef i Nederländerna. I februari 2019 börjar Lena Herder sin nya roll som landschef för IKEA Sverige. 

KONTAKT:
Jakob Holmström, presschef IKEA Sverige
0728-862741

För mer information kontakta gärna:
För snabbast möjligast kontakt vänligen skriv till oss på Twitter: @IKEASverige.
Vi övervakar och besvarar inlägg och direktmeddelanden.

*Ingka-koncernen äger och driver IKEA-varuhus enligt franchiseavtal med Inter IKEA Systems BV. Ingka-koncernen är världens största heminredningshandlare som driver 367 IKEA-varuhus på 30 marknader. Totalt finns elva franchisetagare under varumärket IKEA i världen, med sammanlagt 422 varuhus i över 50 länder.

Senaste inläggen