Ny undersökning: Allt du inte vill veta om livet i vardagsrummet

På IKEA drivs vi av vår nyfikenhet på livet hemma. Därför har vi låtit Sifo undersöka svenska folkets mänskliga, märkliga och ibland lite pinsamma beteenden i vardagsrummet. I den rikstäckande undersökningen ”Allt du inte vill veta om livet i vardagsrummet” har 2000 personer svarat på frågor om sakerna vi gör, men sällan pratar om.

På IKEA.se/JagHarAldrig kan du ta del av resultatet och jämföra ditt vardagsrumsbeteende med svenska folkets. Nästan varannan svensk har klippt tånaglarna i soffan!

Vardagsrummet är hemmets naturliga samlingsplats och rummet där mycket av livet händer. Men vad är det som pågår i de svenska vardagsrummen – egentligen? Resultatet av undersökningen visar bland annat att nästan hälften av oss (42%) har klippt tånaglarna i soffan och att 33% ljugit om sina städrutiner.

– På IKEA drivs vi av vår nyfikenhet. Det är med insikter och kunskap om det verkliga livet vi kan skapa en bättre vardag för de många människorna. Vi har alla våra egenheter, men i dem finner vi i regel också en gemenskap, säger Tina Björeman pressansvarig IKEA Sverige.

Undersökningen visar inte bara hur vi beter oss hemma när ingen ser, utan också i relation till nära och kära. Till exempel erkänner var femte svensk (21%) att de fejkgäspat för att få gästerna att gå hem. Nästan fyra av fem (77%) har plockat upp dammråttor med handen istället för att dammsuga. Fler än hälften (55%) har berömt någons hem utan att mena det.

Utöver att svara på 30 frågor har respondenterna i undersökningen fått välja olika karaktärs- och personlighetsdrag som de identifierar sig med. På så vis kan svaren jämföras mellan olika grupper, företeelser och subkulturer, och inte minst hur våra vardagsrumsbeteenden skiljer sig åt geografiskt.

Visste du till exempel att…
– Var tredje chef har ljugit om att godiset är slut för att de vill ha det för sig själva.
– Varannan stockholmare har känt att partnerns inredningsstil är sämre än sin.
– 49% av alla hårdrockare har klippt tånaglarna i soffan.
– Nära en tredjedel av alla heminredningsintresserade har fått en ful present som bara får stå
framme när den som gett den är på besök.
– 27% av alla smålänningar har fuskat mot barn i sällskapsspel.

Läs mer i pressmaterialet!
Mer statistik/info: Undersökningen ”Allt du inte vill veta”
Till sjaten: www.IKEA.se/JagHarAldrig

Kontakt: Tina Björeman, pressansvarig IKEA Sverige, 0733-47 11 70, tina.bjoreman@ikea.com

Om undersökningen: Mellan den 21–30 juni 2017 ställde Sifo 30 frågor till 2000 personer i sin undersökningspanel, som är riksrepresentativ vad gäller spridning på ålder, kön och geografi. Respondenterna fick svara ja eller nej på frågor om vad de någonsin gjort i sitt vardagsrum, samt ange vilka olika personlighetsord de identifierar sig med.


Vid publicering vänligen hänvisa till IKEA.se/JagHarAldrig #IKEA #JagHarAldrig #DärLivetHänder

 

Senaste inläggen