Leva med ljus

Ljus handlar om så mycket mer än att se bra. Det är livsviktigt för vårt välmående och skapar känslor av trivsel och trygghet. Med bra belysning hemma kan du hjälpa till att hålla dygnsrytmen i schack när soltimmarna är få, samtidigt som du skapar ett ombonat hem som ger energi. I oktober djupdyker IKEA i konsten att inreda med ljus.

– Utvecklingen inom belysning har kommit långt sedan eldfacklor och stearinljus, men den stora inspirationskällan är fortfarande densamma. I all vår produktutveckling av belysning har vi det naturliga ljuset från solen och värmande eldstäder som förebild, säger Marie Härder säljansvarig för belysning IKEA Sverige.

Bra belysning hemma har många positiva effekter – allt från mer trivsel och energi till att lättare kunna hitta i garderoben. Under mörka höst- och vintermånader är bra belysning ett viktigt komplement till dagsljuset som påverkar vår dygnsrytm.

– På IKEA vill vi göra det möjligt för många människor att inreda med ljus för ett bättre och vackrare liv hemma. IKEA erbjuder ett brett sortiment av belysningsprodukter för hemmets alla rum – allt från energisnåla LED lampor, armaturer och spotlights till integrerad belysning och Smart belysning, säger Marie Härder, säljansvarig för belysning IKEA Sverige.

IKEA Smart belysning är en bra väg till vacker och flexibel ljussättning hemma. Allt du behöver göra är att byta ut en vanlig glödlampa mot en smart lampa som kan dimmas och växla färgtemperatur – helt utan nya eldragningar. Med TRÅDFRI app och gateway finns också en timerfunktion som gör det möjligt att vakna i ett sovrum som sakta ljusnar, även mörka vintermorgnar. En nyhet för oktober är TRÅDFRI set med fjärkontroll och lampa som kan växla färgtemperatur i sju steg och har ett spektrum av 13 färger, noga utvalda och inspirerade av olika färgnyanser på himlen.

Nyheter. I oktober presenterar IKEA många nyheter för belysning, särskilt i barnrummet där LURIGA nattlampor skapar trygghet och FUBBLA serie skapar förutsättningar för alla typer av aktiviteter. YPPERLIG arbetslampa och golvlampa är innovativ design i samarbete med danska Hay, medan VINTERGATA har en vacker filtskärm delvis tillverkad av återvunnet material. IKEA pressmaterial nyheter belysning

Kontakt: press.sto@ikea.com

Inred med ljus. Fem tips!
– Inventera dina behov! I vilka rum gör du vad och var? Är soffan en plats för nära och kära, eller använder du den oftast till att surfa och titta på tv? Eller behöver du ljus som fungerar för båda aktiviteterna?

– Betrakta ditt rum nedsläckt i dagsljus för att se hur det naturliga ljuset sprider sig. Tänk sedan på hur du kan tillföra ljus i tre lager: funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning.

– Rum behöver en blandning av diffust och riktat ljus för att bli både trivsamma och funktionella. Diffust ljus ger ett jämnt ljus medan riktat ljus är koncentrerat och skapar starka kontraster mellan ljus och skugga.

– Det behövs fler ljuskällor än vad du tror! På IKEA brukar vi rekommendera mellan sju och tio ljuskällor i ett vardagsrum. Men det beror självklart på storleken av rummet.

Välj ljuskälla med omsorg! Särskilt om du vill ha en synlig sådan. LUNNOM är energisnåla LED-lampor som liknar äldre ljuskällor med glödtråd och sprider ett varmt dekorativt ljus.

Läs mer i vår belysningsguide

Visste du det här om ljus?
År 2002 upptäcktes en tredje receptor i ögat som kommunicerar direkt med den del av hjärnan som styr människans dygnsrytm och vår biologiska klocka. Ljuset som tas in via den tredje receptorn påverkar utsöndringen av sömnhormonet melatonin och stresshormonet kortisol. Tack vare den här upptäckten finns ett tydligt samband mellan tillgången på ljus och hur vi mår. Och man förstår varför bristen på ljus kan göra oss trötta och lite deprimerade, särskilt under vinterhalvåret.


Alla produktrelaterade bilder nedan kan laddas ner högupplösta. Vänligen ange IKEA i bildbyline vid publicering. #IKEA #Levamedljus

Frilagda produktbilder:

Miljöbilder:
Vänligen kontakta press.sto@ikea.com för produkt- och prisinformation.

 

 

Senaste inläggen