Fortsättning"/>

INDUSTRIELL av Piet Hein Eek, 6 april

INDUSTRIELL är resultatet av ett nära samarbete mellan IKEA och designer Piet Hein Eek. Kollektionen hyllar det unika och baseras på en gemensam idé om att förena hantverk och serieproduktion. I INDUSTRIELL har naturliga material fått leda vägen och produkterna har en vacker, ofullkomlig och mänsklig kvalitet.

– Det visade sig att IKEA och jag länge tänkt på samma sak. Att skapa produkter som känns mer mänskliga, samtidigt som man har en industriell tillverkningsprocess, säger Piet Hein Eek.

Varje enskild produkt i INDUSTRIELL har krävt ett nytt angreppssätt i produktionen. För keramikvasen togs flera handgjorda modeller fram som i sin tur blev olika formar att växla mellan. Även glas och tallrikar tillverkades med små variationer och textilierna behandlades på liknande sätt. Raka linjer ersattes med handtecknade, något som verkligen utmanade kapaciteten hos de vävmaskiner som tillverkade dem.

– Den största utmaningen var hur vi skulle behålla de små defekter som ger hantverksföremål sin karaktär. Det var väldigt svårt att övertala människorna i fabrikerna att plötsligt tycka om det som de vanligtvis ser som felaktigheter, säger Piet Hein Eek.

I INDUSTRIELL har naturliga material fått leda vägen och en utgångspunkt i arbetet har varit det hållbara förhållningssätt IKEA och Piet Hein Eek delar. Produkterna i kollektionen är tillverkade av keramik, glas, lin och trä, där förnyelsebar furu spelar en viktig roll.

– Vi var noga med att använda så mycket av trädet som möjligt, och ta tillvara sådant man skulle kunna kalla defekter – som kvistar och skiftningar i ådring och färg. Vår leverantör har ungefär tusen anställda som i vanliga fall tar fram helt perfekta kvistfria furumöbler, så det vi bad om var något helt nytt för dem, säger Karin Gustavsson, kreativ ledare IKEA of Sweden.

Läs mer: INDUSTRIELL pressmaterial
Läs mer: Piet Hein Eek story

Säljstart: 6 april 2018. Säljperiod 1 år.
Kontakt: Tina Björeman, 0733-47 11 70, press.sto@ikea.com

Ladda ner högupplösta pressbilder genom att klicka på respektive bild i galleriet nedan. Ange ”Foto: IKEA” som bildbyline i direkt anslutning till bilden och/eller produktinformation med hänvisning till IKEA. Vid digital publicering hänvisa till www.IKEA.se/INDUSTRIELL #INDUSTRIELL #IKEA #PietHeinEek

Miljöbilder:
S
e pressmaterial för produktinfo och priser.

Frilagda bilder:
Se pressmaterial för produktinfo och priser.

 

Senaste inläggen

Höstens IKEA-katalog

Hämta kraft i en säng med komfort perfekt anpassad för dig och upptäck hur en ergonomisk kudde kan förbättra din sömn. Med skräddarsydd förvaring avlastar du sinnet och får mer tid för välgörande återhämtning. Höstens IKEA-katalog inspirerar till en nystart … Fortsättning

> Läs mer