IKEA blir ett av världens första företag att lansera app i ny AR-teknik


Nu har tekniken hunnit ikapp vår ambition. IKEA kommer inom kort lansera en helt ny Augumented Reality (AR)–applikation världen över. I appen, IKEA Place, kan man uppleva och experimentera hur en önskad IKEA-möbel passar i ens hem. Alla produkter återges med precision och skalenligt i 3D, så att möblerna automatiskt får exakt rätt storlek, design och funktion.

IKEA Place gör det lättare att fatta köpbeslut i ens eget hem. Man inspireras och kan testa många olika produkter, stilar och färger, i verkliga rumsmiljöer genom ett enkelt svep med fingret. På samma sätt som internet ser vi att AR, tillsammans med VR (Virtual Reality), kommer att förändra spelplanen för detaljhandeln. Skillnaden är att det den här gången kommer att gå mycket snabbare”, säger Michael Valdsgaard, chef för digital transformation på Inter IKEA Systems.

IKEA Place är en viktig milstolpe i IKEAs digitala omställning. Det är något som kommer att förändra vårt sätt att köpa möbler. Appen visar automatiskt produkterna skalenligt, utifrån rummets mått, med 98 procent exakthet. AR-tekniken är så precis att användarna exempelvis kommer kunna se tygets struktur och hur belysning och skuggor återges runt inredningen.

Appen bygger på teknikkoncernen Apples nylanserade ARKit-teknik och IKEA blir ett av de första bolagen i världen med att kunna presentera en AR-app på denna plattform.

”Apples ARKit ger IKEA möjligheten att vara en del av utvecklingen inom AR, ett för kunderna tillgängligt verktyg som tydligt visar hur väl ens köptankar och idéer kommer att se ut i praktiken”, fortsätter Michael.

Förutom att digitalt se precis hur sina önskade IKEA-produkter kommer att se ut i rummet, kan man även såväl spara som dela lösningen i form av en bild eller en film. Det är även möjligt att köpa produkterna direkt från appen.

Mer än 2 000 IKEA-produkter kommer till att börja med finnas tillgängliga i appen. Produkterna i den första versionen kommer att fokusera på större vardagsrumsmöbler såsom alla soffor, fåtöljer, fotpallar, soffbord samt storsäljande förvaringslösningar.

”Nu har tekniken hunnit ikapp vår ambition. Med AR tar vi ett viktigt steg mot att kunna erbjuda fler kanaler, ökad tillgänglighet och enkelhet för våra kunder, i vår strävan efter att skapa en bättre vardag för de många människorna”, säger Michael.

IKEA Place rullas ut med start i USA den 19 september 2017 och väntas finnas tillgänglig på den svenska marknaden en vecka senare, den 26 september.

Så här går du tillväga för att få IKEA Place

  • Se till att du har uppgraderat din Apple-enhet enhet till iOS 11
  • Ladda ner IKEA Place-appen gratis från Apple App Store
  • Scanna golvet i ditt rum
  • Gå igenom listan av produkter som finns i appen
  • Välj en produkt som du vill placera i rummet
  • Flytta och placera produkten i rummet. Klart!

För mer information, kontakta;
Jakob Holmström, presschef IKEA-koncernen i Sverige
0728-862741 eller IKEA pressjour 0476-440770

Senaste inläggen

Höstens IKEA-katalog

Hämta kraft i en säng med komfort perfekt anpassad för dig och upptäck hur en ergonomisk kudde kan förbättra din sömn. Med skräddarsydd förvaring avlastar du sinnet och får mer tid för välgörande återhämtning. Höstens IKEA-katalog inspirerar till en nystart … Fortsättning

> Läs mer