IKEA bäst i världen på hållbar bomull

När Sustainable Cotton Ranking 2017 offentliggjordes under måndagen, 2 oktober, hamnade IKEA överst bland de 75 största företagen i världen som använder bomull i sina produkter. Bakom rapporten står bland annat Världsnaturfonden.

– Mer hållbar bomull är ett viktigt område som vi har arbetat strategiskt med under många år. 2015 nådde vi milstolpen att 100 procent av vår bomull kom från mer hållbara källor. Att hamna överst i Sustainable Cottons globala ranking visar att vi är bra och det ska vi vara stolta över. Men nöjda blir vi inte för det finns alltid mer att göra, säger Theres Wirell, Sustainability Leader, IKEA koncernen i Sverige.

Syftet med Sustainable Cotton Ranking, enligt organisationerna bakom undersökningen (PAN UK, Solidaridad och WWF), är att göra omvärlden medveten om företags bomullsprodukters klimatpåverkan. 

Bomull är en viktig råvara för IKEA och används i många produkter, allt från soffor till handdukar. IKEA använder enbart bomull från mer hållbara källor, vilket innebär att odlarna som levererar bomull till IKEA använder mindre vatten samt så liten mängd kemiska gödnings- och bekämpningsmedel som möjligt, samtidigt som de uppnår högre vinster. Detta görs i enlighet med Better Cotton-standarderna. Den bomull IKEA använder kommer i huvudsak från Indien, Pakistan, Turkiet, Kina, USA och Brasilien.

Senaste inläggen