GÖRLEV tillfällig kollektion – 29 september 2017

GÖRLEV är en tillfällig kollektion av mattor och kuddfodral där kultur och hållbarhet vävs samman. Kollektionen baseras på textilier från Turkiet, som samlats in, tvättats och sorterats innan vi låtit skickliga hantverkare och konstnärer skapa nya mattor och kuddfodral av dem.

Vi har framför allt fokuserat på handgjorda mattor från Anatolien, den asiatiska delen av Turkiet, med en rik kulturhistoria och myllrande folkblandning. Att väva mattor är ett av världens äldsta hantverk som historiskt kan spåras från platser över hela jorden. I Anatolien har vävhantverket haft stor betydelse för samhället och kulturen – de unika, handgjorda mattorna har kulturarvet invävt i varje del.

– En viktig del av vårt projekt med GÖRLEV har varit att ta vara på det gamla och ge åldrade textilier nytt liv. Det grundar sig i en tanke om att både värna om miljön och att fylla hemmet med en liten del kulturhistoria, säger Anette Lagercrantz, sortimentsansvarig IKEA Sverige

I kollektionen ingår produkter i flera olika vävtekniker, som rosenkelim i ull och klassiskt randiga trasmattor i bomull. Andra naturmaterial som används i vävningen är gethår och hampa. Vi ser kollektionen som ett lapptäcke av kulturhistoria, vävhantverk och hållbarhetsfilosofi som fått nytt liv i mattor och kuddfodral.

Säljstart: 29 september 2017


Ladda ner högupplösta pressbilder genom att klicka på respektive bild i galleriet nedan. Vid publicering, digitalt eller för print, hänvisa till IKEA
i direkt anslutning till bilden. #GÖRLEV #IKEA

Alla mattor och kuddfodral i GÖRLEV har ett unikt uttryck. Bilderna visar exempel på färgskala och mönster som återfinns på produkterna i kollektionen.

 


Senaste inläggen