AVSIKTLIG kollektion, 5 maj 2017

 

I vårt samarbete med 10-gruppen vill vi hylla det ikoniska kollektivet som kommit att prägla svensk designhistoria. I AVSIKTLIG kollektion möter du den djärva och rebelliska mönsterglädje som kännetecknar 10-gruppen tillsammans med nytolkningar och moderna favoriter.

Jag har velat skapa en ”klassisk” 10-gruppskollektion, där man både kan hitta mönster man känner igen och få nya favoriter berättar Tom Hedqvist, kreativ ledare för AVSIKTLIG och en av grundarna till 10-gruppen.

I AVSIKTLIG kollektion ingår fyra klassiska 10-gruppen mönster samt nya mönster av fem av 10-gruppens originalmedlemmar. Tom Hedqvist har även bjudit in de tre unga IKEA formgivarna Iina Vuorivirta, Ida Pettersson och Hanna Dalrot samt två externa formgivare Kristina Abelli Elander och Anders Wenngren. Resultatet är en lekfull kollektion som avspeglar designkollektivets långa och brokiga historia – men som också är väldigt samtida.

 

Säljstart AVSIKTLIG tillfällig kollektion: 5 maj 2017
Säljs så långt lagret räcker på alla IKEA varuhus i Sverige samt på ikea.se


IKEA och 10-gruppen

När IKEA 2015 fick frågan om att ta 10-gruppens designskatt in i framtiden tvekade vi inte en sekund. Under åren har IKEA och 10-gruppen jobbat tillsammans i olika konstellationer och i en mängd olika projekt. Flera av 10-gruppens formgivare har inte bara frilansat för IKEA, deras bidrag har dessutom haft en stor påverkan på textilsortimentet och det sätt IKEA än i dag jobbar med färger och mönster.

– Som jag ser det kan idéerna och stilen som 10-gruppen representerar inte hitta ett bättre hem, säger Tom Hedqvist om det faktum att IKEA tagit över det ikoniska textilvarumärket.

– 10-gruppen representerar det allra bästa av den skandinaviska designhistorien – demokratiska ideal, estetisk innovation och en oslagbar känsla för material. Deras formspråk har inte åldrats ett dugg; den är lika ungdomlig, radikal och djärv i dag som den var på 1970-talet, säger Marcus Engman, designchef IKEA.

AVSIKTLIG bok 10-gruppen, Mönster och människor IKEA FAMILY pris 99:- (ord. pris 199:-) I samband med lanseringen av AVSIKTLIG kollektion ger vi ut en bok om 10-gruppens mönsterskatt.

 

AVSIKTLIG mönster och formgivare:

  • Fyra av 10-gruppens mönsterklassiker: Inez Svensson Kuba, Carl Johan De Geer Djungel, Brigitta Hahn Jamaica och Britt-Marie Christoffersson Jazz.
  • Fem nya mönster av de tidigare medlemmarna i 10-gruppen: Gunila Axén, Susanne Grundell, Lotta Hagerman, Ingela Håkansson Lamm, Tom Hedqvist.
  • Tre nya mönster av IKEA formgivarna Iina Vuorivirta, Ida Pettersson och Hanna Dalrot.
  • Två nya mönster av de externa formgivarna Kristina Abelli Elander och Anders Wenngren.


För mer information, pressmaterial och högupplösta bilder kontakta oss: press.sto@ikea.com. Vid publicering, digitalt eller för print, hänvisa till www.ikea.se/AVSIKTLIG i direkt anslutning till bilden.
#IKEAcollections #AVSIKTLIG

Senaste inläggen