Fortsättning"/>

IKEA ART EVENT 2018 – 20 april 2018

Den 20 april presenterar vi IKEA ART EVENT 2018 – den här gången med lekfull glaskonst. Konstnärer från olika delar av världen har skapat figuriner med inspiration från manga, serieteckningar och traditionellt glashantverk från Småland. I Sverige säljs den tillfälliga kollektionen i begränsad upplaga på sex IKEA varuhus.

​För IKEA ART EVENT 2018 har samtida konstnärer tagit fram åtta personliga verk i nära samarbete med skickliga hantverkare på Målerås glasbruk i Småland – ett stenkast från platsen där IKEA grundades.

​– Vi ville undersöka vad som händer när man kombinerar traditionellt hantverk med nyare konstformer. Jag tycker att vi har hittat något intressant som förhoppningsvis kan introducera glaskonst för en ny generation, säger Henrik Most, kreativ ledare IKEA of Sweden.

De medverkande konstnärerna är Michael Lau, Coarse (Mark Landwehr och Sven Waschk), Arkiv Vilmansa, Nathan Jurevicius, Junko Mizuno, Joe Ledbetter, James Jarvis och Ludvig Löfgren, certifierad glasblåsare vid Målerås och den enda av konstnärerna som är van att arbeta med glas. För övriga är glashantverk en ny erfarenhet.

– Teckning är alltid grunden i mitt arbete, och det här projektet är jättespännande eftersom resultatet är en helt annan typ av produkt – i ett material som har en gedigen historia. Jag insåg inte att glasblåsning är en så mänsklig och levande process, säger James Jarvis, Storbritannien.

En försynt räv, ett vändbart v-tecken och en självbiografisk kanin är några av verken som ingår i kollektionen. Inspiration hämtas ur allt från surrealistisk pop-konst till mytologiska symboler och kulturella referenser.

– ART EVENT hyllar samlarobjektens fantastiska värld och figurinens fantasifulla universum. De väcker vår fantasi, representerar vardagen och vänder allt upp och ner på ett roligt och lekfullt sätt, säger Henrik Most, kreativ ledare IKEA of Sweden.

​IKEA ART EVENT tillfällig kollektion säljs i begränsad upplaga på sex IKEA varuhus i Sverige: Kungens Kurva Stockholm, Bäckebol och Kållered Göteborg, Malmö, Kalmar och Älmhult.

Läs mer: IKEA ART EVENT 2018 pressmaterial
Säljstart: 20 april 2018
Kontakt: press.sto@ikea.com
Bildbyline print: Foto: IKEA
Bildbyline digtal: www.IKEA.se/ARTEVENT2018
#ARTEVENT2018 #IKEA

Film:

Bilder, för priser och produktionformation se IKEA ART EVENT 2018 pressmaterial

Konstnärsfillmer:

Senaste inläggen